Kulinarne Palermo

Z Trapnii do Palermo udałyśmy się autobusem firmy Segesta.Bilet kupiony w kiosku na przeciwko przystanku autobusowego. Podróż trwała ok 2 godzin a widoki przecudne.Nocleg w Palermo zarezerwowałam 6 miesięcy wcześniej przez stronę www.booking.com . Hotel Palazzo Sitano że sniadaniami. Za 5 nocy za 3 osoby zaplacilam 1700 zł.
Hotel mieścił się przy słynnej ulicy Via Vittorio Emanuele,wszędzie blisko do głównych atrakcji. Pierwsze kroki po rozpakowaniu bagaży skierowałysmy na słynną La Vuccirie.
La Vucciria to dzielnicy a także jeden z trzech znanych bazarów w Palermo (Vucciria, Ballaro oraz Capo). Na Vucciria można skosztować pszepysznej lokalnej kuchni i za nie duże pieniądze. Tutaj głównie stołuje się lokalna społeczność ale i turyści, którzy chcą poznać prawdziwą Sycylię nie marketingową. Jedzenie jest wyjątkowe i smaczne





Wieczorami Vucciria zamienia się w jedną wielką imprezowanie pod gołym niebem. Otwierają się bary gdzie za 1 € można wypić słynne Zibibbo. Najpopularniejszy bar z trunkami to Taverna Azzurra.




Jedzenie na Vucciria nie jest zwykłym jedzeniem to potrawy starej palermitańskiej kuchni,gdzie takich dań nie zj poecie w turystycznych knajpach. Można tu skosztować słynnej pane con la milza- gotowana śledziona i płuca😀.Pokrojone w cienkie paseczki, najpierw się je obgotowuje a następnie smażone w specjalnym kociołku.Podawane są w bułce obsypane sezamem.

Innym specjałem jest porchetta - czyli

 wieprzowina w bułce i świeżymi warzywami.
 Koniecznie trzeba spróbować sycylijskiego Arancine- to smażona ryżowa kulka otoczona w bułce tartej plus farsz mozzarella, zielony groszek i sos pomidorowy i ragu.
W całym Palermo można trafić do barów, które serwują arancini z różnymi farszami. Fajne miejsce jest po drodze do Teatro Massimo.


Planując swoje wakacje natknęłam się również na strone http://www.palermostreetfood.com/eng gdzie możecie sobie zorganizować kulinarną wycieczkę z lokalnym przewodnikiem, który zaprowadzi Was na prawdziwą ucztę.
Będąc na Sycylii koniecznie trzeba również posmakować lodów w bułce oraz cannoli.
Lody w bułce przypominają smakiem nasza bułkę maślaną 😃. Sycylijczycy często zastępują nimi posiłek w upalne dni. Natomiast cannoli to rurki z chrupiacego ciasta, nadziewane serem ricotta. Dla mnie były strasznie słodkie.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sycylia

Portugalia - część II Lizbona

Portugalia Lizbona część II 9 dzień – 30.07.2017 – Do Lizbony z Porto dostaliśmy się autobusem firmy Rede Expressos podaje ...